8 Eylül 2008

SAĞLIKLI ORUÇ ÖNERİLERİ

Sorunsuz bir ramazan için neler yapalım… * Mutlaka sahura kalkın. * Sahurda yağlı börekler, aşırı tuzlu, kızartma tarzı besinler tercih etmeyin. * Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayan, kan şekerini daha yavaş farklılaştıran besinleri tercih edin. * Sahura meyve ekleyin. * Börek yerseniz sebzeli börek tercih edin. * Gün boyu oluşan açlık hissiyle hem fazla hem de hızlı yemek yenir. Bu da mideyi yorar; gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu nedenle yemeklerinizi yavaş yiyip, mümkünse öğünü iftarla yatma saati arasına bölün. * Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açın ve ılık bir çorbayla öğüne başlayın. * Kepek ekmeği, sebze, meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık verin. * Kızartmalardan uzak durun. * İftardan sonra mutlaka hafif egzersizler veya yürüyüş yapın. * İftarla sahur arasına bir ara öğün koyup, bu arada bol bol su için. * Uzun süre aç kalındığı için düşen kan şekerini; bir tatlı kaşığı bal ya da reçelle veya bir bardak komposto ile dengelemek mümkün. * Kilo almamak için mutlaka diyetisyeninize size uygun bir liste hazırlatın. * Çok iyi çiğneyin. Doyduğunuzu anlamanız için önemlidir. * Hızlı yediğinizi fark ettiğinizde, bir an çatalı-kaşığı bırakıp arkanıza yaslanın, derin nefes alın sonra yemeğe devam edin. * Tatlı yerseniz; hamur tatlısı yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.* Ağır yemeklerden uzak durun. * Midenizi tıka basa doldurmayın. * Anemi (kansızlık) problemiyle karşılaşmamak için iftarda çay tüketmeyin. * Baharat içeriği yüksek besinleri tercih etmeyin. * Kabızlık problemi ile karşılaşmamak için posalı besinleri mutlaka öğüne ekleyin. * Orucunuzu açtıktan sonra, yatana kadar sıvı alımınıza, özellikle bol su alımınıza özen gösterin. * Şarküteri ürünlerine ağırlık vermeyin tercih etmeyin .* Kuruyemiş yiyin. Kilo probleminiz yoksa fındık veya ceviz olabilir (miktarı abartılı olmadan).Ramazan mönünüzü sizin için işin uzmanları seçsin… * Sizin ve ailenizin sağlıklı bir ramazan ayı geçirebilmesi için işin uzmanı doktorlar size yol gösteriyor… Ailenizin hekimi siz olun ve Ramazan sofralarınızı bilinçli oluşturun. Sofranızda mutlaka bulunması gereken yiyecekler: * Sebze ve meyveler (portakal, mandalina, elma, armut, üzüm, kayısı) * Kuru baklagiller (mercimek, bulgur, pirinç, nohut, fasulye) * Koyu yeşil sebzeler * Çiğ ve pişirilerek yenebilen sebzeler (roka, marul, semizotu, ıspanak, kıvırcık) * Lifli gıdalar (bağırsak çalıştırıcı, toksin atıcı ve posalı yiyecekler).